Logga in Testa gratis
LISA KLAR

LISA HENRIKSSON

vd& grundare

Lisa är mamma till Nova och Mio och VD och grundare av Egen tid, Hon brinner för hälsa och medvetenhet och är aktuell som eftertraktad författare och föreläsare.

lisa@egentid.se
08-556 129 00

EGEN TID

OM EGEN TID

För 15 år sedan födde Lisa Henriksson sin dotter Nova och under föräldraledigheten föddes idén kring en plats där det finns utrymme för både kropp och själ för nyblivna mammor eller gravida kvinnor. Lisa följde sitt hjärta och startade upp Egen tid som idag har blivit en unik oas med flera yogacenter i Stockholm, samt ett stort utbud online.


Egen tid är idag ett hälsocenter som erbjuder välbefinnande, träning och närvaro för dig som är gravid. Egen tid bjuder också in till ett mindre dömande liv för nyblivna mammor och deras bebisar, mer närvaro, en ökad kroppsmedvetenhet och ett lyckligare och mer harmoniskt liv. Våra kursledare har gedigen kunskap inom såväl yoga som pilates och de besitter även andra värdefulla kunskaper inom flera olika områden som kan hjälpa dig under din tid som gravid.

EGEN TID

Medarbetare

Egentid_portret

Moa Petersdotter

Kursledare

Moa undervisar i dans, pilates och olika träningsklasser. Moa utgår alltid från ett flow. Målet är att rörelserna, andningen och musiken ska smälta samman. Under passet tränar vi upp styrkan, rörligheten och kroppskontrollen. Passet öppnar upp, stärker och frigör.

info@egentid.se
08-556 129 00

Egentid_portret_1

Emmi Kirkholt

Kursledare

Emmis första yogautbildning gjordes i Kundaliniyoga. Därefter gick hon gravidyogautbildningen The Mother’s Journey på Nordic Yoga Center.

Emmi är också certifierad Mamma-mage tränare och har gått kurs i Linjering och Assistering på Yogayama i Stockholm (Hathayoga).

info@egentid.se
08-556 129 00

egentidkerstin 2

Kerstin Moreau

kursledaee

 
Kerstin undervisar i Gravidyoga & Mamma & babyyoga.
 
Yogasalen är för henne en plats dit man längtar. Ett tryggt rum där man får utforska utan prestation, eller tävling. 
 

info@egentid.se
08-556 129 00

ÅSA

ÅSA RUDEHILL

KURSLEDARE

Åsa arbetar som psykolog samt yoga och meditations instruktör. Hon är också en professionell dansare och detta kan ibland avspeglas i hennes yogaundervisning. Hon brinner också för personlig utveckling och hälsa i alla former.

info@egentid.se
08-556 129 00

CECILIA

Cecilia Olin

Kursledare

Cecilia leder klasser i Gravid- & Förlossningsyoga, mamma- & babyyoga, samt håller våra profylaxkurser. Vidare även utbildad doula genom Odis och är Föda utan rädsla-instruktör.

info@egentid.se
08-556 129 00

KLAR EGENTIT EXTRA

Ida Nissle

Kursledare

Ida leder kurser i Gravidyoga och i Hathayoga och är utbildad yogalärare och yogaterapeut. Ida håller även i yoga för ungdomar med funktionsvariationer, är barnyogautbildare för organisationen ”Drömmen om det goda”.

info@egentid.se
08-556 129 00

EGEN TID

VAD SÄGER VÅRA KUNDER OM OSS? 4.3 av 5 i betyg av 267 omdömen på Reco.se

EGEN TID

FAQ

Yoga är en uråldrig visdom om kropp & själ som passar väldigt bra för gravida kvinnor. Yoga är ett fantastiskt verktyg att använda för att lära känna sin kropp bättre och har många fördelar för både mamma och bebis. Mamman får kontakt med sin egen kropp och bebisen på ett speciellt sätt och yogan gör det lättare att acceptera och underlätta de olika faserna en graviditet har. Yogan ger tillgång till olika avslappningsövningar som gör avslappningen mer närvarande, både under förlossningen och i vardagen. Träningen ger mamma och bebis ny energi.

Med regelbunden träning förbereds kvinnan och hennes kropp inför förlossning. Kvinnans bäcken öppnas på ett mjukt och naturligt sätt och många positioner kan med fördel användas som förlossningsställningar. Dessa blir lättare att inta om de tränats på sedan tidigare. Med yogan förbättras även blodcirkulationen och vänjer kroppen vid avslappning – något som är speciellt viktigt som förlossningsförberedelse.

I yoga används lugn och djup andning. Inandningen sker genom näsan och hittar tillbaka till buk & bröstkorgsandning, den så kallade yogiiska andningen. Rätt andningsteknik kan även fungera som smärtlindringsteknik under förlossningen. Rätt andning ger även bebisen jämn syretillförsel och därmed ges den en så skonsam förlossning som möjligt.

 • Under din graviditet behöver både du och din bebis fylla på med ny energi, vilket yogan kan ge dig. 
 • Genom att utföra gravidyoga regelbundet gör du dig redo inför förlossningen, både mentalt med hjälp av andningen och fysiskt med hjälp av övningar som ger dig smidigheten. 

 • Övningarna hjälper ditt barn att hitta sin slutliga placering inför förlossningen och ditt bäcken öppnas på ett mjukare och naturligare sätt. 

 • Genom att träna på att inta olika förlossningsställningar blir det lättare för dig att hitta den optimala positionen. 
 • Du upplever mer rörlighet och ökad balans i kroppen allteftersom du utvecklas inom gravidyoga.
 • Yoga främjar blodcirkulationen och hjälper din kropp att slappna av. Detta kommer du att ha användning för när det är dags för förlossningen. 
 • Den djupa yogiiska andningen fungerar även som ett verktyg att hantera smärta under förlossningen. Rätt andningsteknik säkerställer även att din bebis får en jämn tillförsel av syre under förlossningen.
 • Gravidyoga utvecklar din styrka och uthållighet – två egenskaper du kommer att ha stor användning för under ditt föräldraskap. 

Så länge du lyssnar på vad din kropp orkar med så finns det ingen begränsning för hur ofta du kan eller vill utöva yoga under din graviditet. Alla har olika förutsättningar och gränser för vad som är en lagom träningsmängd. 

Du bör lyssna på din kropp, och känna efter att det känns bra. Mot slutet av graviditeten, när din kropp börjar kännas tyngre och vissa rörelseövningar blir svåra, kan du fortfarande delta genom andningsövningar, meditation och mindre avancerade positioner. Så länge det känns bra för dig, så kan du träna hela vägen till förlossningen. 

Vår rekommendation är att du börjar träna yoga när du passerat den 12:e graviditetsveckan.

Gravidpilates är en yogabaserad form av träning som även innehåller övningar för ökad styrka och flexibilitet samt kroppsmedvetenhet, andning och avslappning. Gravidpilates fokuserar på core, dvs buk- och bäckenbottenmuskulaturen, för att öka bålstabilitet. För att stärka mage och avlasta din rygg, så fokuserar vi på övningar på alla fyra. 

Vi jobbar mycket på alla fyra för att stärka mage och bäcken samt avlasta rygg och samtidigt inte belasta lederna för mycket. Eftersom magen växer under en graviditet så sträcks musklerna över magen, vilket gör att de försvagas. Här jobbar vi med mjuka övningar för att bibehålla magens styrka tillsammans med bäckenbotten. Även muskulaturen kring bäckenbotten utsätts för mycket belastning och har en tendens att sträckas nedåt, vilket kan leda till svårigheter att ”knipa”. Du kan testa din styrka i bäckenbotten genom at knipa och hålla i ca 10 sekunder. Genom att stärka din bäckenbotten med gravidpilates minskar du risken för led- och ligamentskador under din förlossning, samt inkontinens efter förlossningen. 

Pilates-passen innehåller även stående övningar och vi använder även redskap som pilates-ringar som är ett fantastiskt redskap att öka styrkan och stabiliteten i muskulatur och ligament.

Precis som i yogan avslutas passet med en guidad avslappning som leder dig till djupare kontakt med din kropp, din andning och närvaron med bebisen.

 • Pilatesen hjälper till att behålla smidighet och styrka under och efter din graviditet. 
 • Träningen kan hjälpa kroppen att snabbare återhämta sig efter en förlossning.
 • Gravidpilates stärker din balans och förbättrar din hållning.
 • Du undviker inkontinens.

Så länge du lyssnar på din kropps signaler så kan du träna gravidpilates så ofta du känner att du klarar. Det är en väldigt skonsam träningsform och tillåter dig att börja och sluta precis när du vill under din graviditet.

Vår rekommendation är att du börjar träna pilates när du passerat den 12:e graviditetsveckan.

Yoga och Pilates kommer från samma grund då Joseph Pilates i början av förra seklet utvecklade sin metod inspirerad av yogan. Under pilatesträning jobbar vi lite mer med isolerade muskelgrupper för styrka och smidighet. Under yogan jobbar vi generellt mer med hela kroppen i varje position. Yogan har även mer andligt och mentalt fokus där vi t. ex. sjunger ett mantra eller talar om chakran och energier.

Du bör inte börja träna förrän i vecka 12. Därefter kan du träna ända fram till din förlossning om det känns bra. Om kroppen är tung mot slutet kan du fortsätta gå på dina pass och närvara genom att meditera, göra andningsövningar och enkla asanas/positioner.

För de flesta är det mycket välgörande att utöva dessa träningsformer, men det finns en del symtom som du bör vara uppmärksam på. Ta kontakt med din barnmorska om du känner av någon eller några av följande:

a. Konstant illamående
b. Suddig syn
c. Plötslig svullnad av händer och fötter
d. Blödningar
e. Feber eller frossa
f. Ihållande huvudvärk
g. Ihållande stark smärta
h. Stark foglossningssmärta

Alla kroppar är unika, därför råder vi till att mjukt känna vad just du klarar av. Men generellt ska du ska undvika alla snedbelastande övningar och ha knän och höfter i jämn nivå. Undvik balansövningar och bredbenta övningar. Du kan vila med kudde mellan knäna och göra mjuka knipövningar för att stärka bäckenbotten och höfter. Våra instruktörer kommer att hjälpa dig under passet.

På Egen Tid erbjuder vi dig en kravlös och individanpassad träning. Här får du tillfälle att släppa alla krav och gå djupare in i dig själv och din graviditet. Våra kurser bygger på en flexibilitet och pågår löpande under höst- och vårtermin, så att du kan påbörja när du vill och träna så länge du önskar. Välj det startdatum och den längd på kurs som passar dig bäst.

Kanske behöver du börja en eller flera veckor senare? Maila då till oss via fliken ”Kontakt” så försöker vi att skräddarsy ett upplägg åt dig. Det går också bra att ringa på 08-556 129 00.

Vid köp av kurs hos oss gäller hela avgiften tillbaka förutom 100 kr i administrationsavgift, om du avbokar fram till 10 dagar innan kursstart.

Avbokar du en kurs senare än 10 dagar innan kursstart debiterar vi dig hela summan.
Mot uppvisande av läkarintyg får du hela kursavgiften tillbaka. Har du påbörjat kursen får du tillbaka pengar för de pass du har kvar på din kurs.

Maila oss på info@egentid eller ring på tel. 08-556 129 00 för att garantera en plats.

Musiken vi spelar får dig att bli harmonisk, glad och inspirerad och det kan vara bra att välja en favorit att ta med till din förlossning. På passen spelar vi bland annat Deva & Miten Premal, Premo, Krishna Das, Sudha & Manesh, Snatam Kaur, Sada Sat Kaur och Bachan Kaur.

Ja, det är möjligt att få ett kvitto. Kontakta oss via mail info@egentid.se eller ring till oss på 08-556 129 00. Meddela vilken kurs och kurslängd du köpt och när du betalt så skickar vi ett kvitto via mail.

Inför förlossningen kan du förbereda dig med din favoritmusik och annat som du bestämt att ta med dig. Det är väldigt bra om du har med dig din partner eller en vän som kan massera dig mjukt. Du kan göra lite yogainspirerade övningar som att rulla höfterna, katten eller huksittande. Andas mjukt och lugnt som du lärt dig och var gärna mjuk i läpparna. Visualisera hur du öppnar dig och känn hur jordens dragningskraft hjälper till. Använd din röst och följ din intuition! Hallonbladsthe sägs vara bra inför förlossningen.

Du är välkommen på vår Baby-yoga från ca 6 veckor efter förlossningen. Kom ihåg att berätta för yogaläraren att du är relativt nyförlöst, så du kan få alternativa ställningar. Yoga är ett utmärkt sätt att komma tillbaka till din kropp – och ett mysigt sätt att umgås med din bebis.

 

VÅRA LOKALER

Götgatan 11, Slussen
Rutger Fuchsgatan 4, Skanstull
Magnus Ladulåsgata 48, Medborgarplatsen
organisationsnummer: 556948-6888