I sista stund – påskmat för dig som gravid

I sista stund – påskmat för dig som gravid

Detta inlägg/blogg skulle kommit i ut på Skärtorsdagen men tydligen ville påskharen annorlunda och nu kommer denna värdefulla info när påsken snart är över. Men, mycket av maten som man äter på påsk är ju mat som vi äter till vardags så vi tänkte att det ändå är värdefullt att posta den. Mattipsen kommer från dietisten Paula Frösell.

Vad kan man äta på påskbordet som gravid?

Påskbordet bjuder på många goda maträtter. Som gravid undrar man kanske vad man kan äta på påskbordet och vilken mat man ska undvika. Här får du svar på dina frågor.

 • Kan jag äta lamm som gravid?

  Lamm går bra men ska upphettas tills köttet är minst rosa utan inslag av blod, 60-65 grader. Vid denna temperatur dör toxoplasma, en parasit som kan skada fostret. Toxoplasma dör även vid djupfrysning så om man vill äta lamm som är råare behöver man först frysa köttet i minst tre dygn innan tillagning.

 • Kan jag äta gravad lax på påskbordet när jag är gravid?

  Du kan äta gravad, kallrökt och varmrökt lax men var noga med att kika på förpackningsdatumet. Laxen ska inte ha varit förpackad längre än en vecka. Varför då kanske du undrar? Jo, för att man helt enkelt vill minska risken för listeriatillväxt. Du ska alltså kolla på förpackningsdatum som gravid, inte bäst före-datum.

  Att grava egen lax går bra men använd helt färsk fisk alternativt fisk som varit fryst och se till att den gravade fisken äts inom en vecka. Fet fisk, som lax, är bra mat med gott om omättat fett och vitamin D, näringsämnen som är viktiga både för mamma och bebis.

 • Kan jag äta brieost när jag är gravid?

  Brieost ska du bara äta om den hettas upp i en sås och tillagas tills att den är rykande het och bubblar. Det här gäller även pastöriserad brieost.

 • Kan jag äta ägg om jag är gravid?

  Ja! Ät ägg, det är supergott och jättebra.

 • Kan jag äta sill om jag är gravid?

  Den mesta av den sill som säljs i butik är från Västkusten eller Norra Ishavet och det går bra för dig som är gravid! Om fisken däremot kommer från Östersjön och Bottniska viken så ska du vara mer försiktig eftersom den kan innehålla miljögifter. Sådan fisk bör du inte ät mer än 2-3 gånger/år.

 • Kan jag äta matjessill på påskbordet om jag är gravid?

  Här gäller samma som för sill, alltså: Den mesta av den sill som säljs i butik är från Västkusten eller Norra Ishavet och det går bra för dig som är gravid! Om fisken däremot kommer från Östersjön och Bottniska viken så ska du vara mer försiktig eftersom den kan innehålla miljögifter. Sådan fisk bör du inte ät mer än 2-3 gånger/år.

 • Kan jag äta köttbullar på påskbordet om jag är gravid?

  Jajebus! Men som alltid om du köper färdiga, kika noga på bäst föredatumet. Rullar du egna så stek dem noga.

 • Kan jag äta camembert på påskbordet om jag är gravid?

  Här gäller samma som för exempelvis brieost, getost och mögelost. Man kan äta dessa ostar om man är gravid men då behöver ostarna hettas upp till en bubblande och het temperatur.

 • Kan jag äta mögelost när jag är gravid?

  Den kan bara ätas om den först hettats upp, t ex i en sås till bubblande och rykande het temperatur.

 • Kan jag äta fårfiol om jag är gravid?

  Det går bra att äta fram till bäst före-datum. Därefter i ordentligt upphettad form om det luktar och ser ok ut.

 • Kan jag äta godis om jag är gravid?

  Precis som det är för alla så är godis och andra sötsaker (även marsipan) okej i mindre mängder men som alltid är det klokt att i första hand äta mat som innehåller näring i form av vitaminer och mineraler.

 • Kan jag äta cheesecake om jag är gravid?

  Gäller samma som för godis. Och om kakan är bakad på råa ägg (dvs fryst, ej tillagade ägg) så går även det bra om äggen är från Norden.

  Här hittar du alla recept på cheesecake.

 • Kan jag äta löjrom om jag är gravid?

  Ja! Ät bara ät.

 • Kan jag äta grillad kyckling om jag är gravid?

  Det här är bra mat även för den som är gravid. Innehåller till exempel protein. Se till att kycklingen är väl genomstekt och varmhåll den inte för länge. Kyl snabbt ner det som blir över.

Hoppas att du finner denna info värdefull och njuter av all den goda mat som livet erbjuder.

Ta hand om dig!

Lisa på Egen tid

Tack till https://www.ica.se/ för inspiration

Allmänna bokningsregler Bokad plats av kurs är bindande. Bokning görs via Egen tids hemsida. Observera att plats till kurs är garanterad först när betalning registrerats hos Egen tid. Vid frånvaro utgår full debitering. När din bokning är gjord via hemsidan får du en bokningsbekräftelse via e-post. Enlig lagen om distansavtal gäller ångerfrist vid ehandel i 14 dagar från köpet. Vid sjukdom eller skada kan du få pengarna tillbaka för resterande kurstillfällen från det datum att du skickar oss sjukintyget. Det går också bra att frysa dina resterande kurstillfällen till senare. Detta gäller endast om du informerar oss direkt när sjukskrivningen påbörjas. Vi godkänner inte anmälan i efterhand. Ta igen missade kurstillfällen Missar man sin kurstid en vecka (eller flera gånger) så kan i mån av plats ta igen det inom den period som kursen löper. Det går inte att ‘flytta över’ missade gånger från en termin till en annan. Personuppgiftslagen De personuppgifter du lämnar till Egen tid används för att hantera bokningar och bekräftelser samt för att se till att tjänsten fungerar på bästa möjliga vis. Egen tid register behandlas enligt PUL, Personuppgiftslagen. Ingen annan part än Egen tid har tillgång till uppgifterna.
Scrolla i listan nedan
Scrolla i listan
Vanliga frågor
1. Kan man streama videor till TV:n? I dagsläget är det tyvärr inte möjligt att strama till TV:n

Hos oss på Egen tid kan du boka personlig träning på två olika sätt. 

Personlig träning 60min

Här får du möjligheten att bli guidad till ett skönt yogapass, helt anpassat för Dig. Passet börjar med några minuters samtal om hur du mår och vad du har för önskemål och behov. Därefter guidas du igenom passet som avslutas med en stunds djupavslappning. Ett pass kan innehålla både fysiska yogaövningar anpassade efter Dig, andningsövningar, meditativa övningar samt djupavslappning. Hur just Ditt pass kommer se ut kommer vi överens om i början av lektionen.

Pris: 795:-

Privat yogakonsultation 90 minuter

Här får du möjlighet att få ett helt skräddarsytt yogapass att göra hemma under din graviditet. Innan konsultationen får du fylla i ett formulär med lite frågor kring din hälsa samt dina önskningar och behov för ditt yogautövande. Formuläret mailar du tillbaka till oss helst senast dagen innan.

En konsultation går till så att vi börjar med att samtala kring formuläret och du får berätta lite om hur du mår och vad du har för önskningar och behov. Sedan kommer du få göra några övningar så att vi kan se vilka övningar som passar dig bäst. Därefter designar vi ett individuellt yogaprogram till dig som vi noga går igenom. Du får yogaprogrammet skickat till dig och du kan höra av dig med frågor kring konsultationen.

Pris 995 :-

This will close in 0 seconds

Vad händer nu?

När du klickat på starta din provperiod kommer du till Klarnas betalsida. Du blir automatiskt registrerad när du anger ditt postnummer och debiteras noll kr. På Klarnas sida ser du även det datum du börjar betala för Egen tid och hur du avslutar innan provperiodens slut. Det är även där som du fyller i ytterligare rabattkod om du har en sådan.

Varmt välkommen in! <3

This will close in 0 seconds

Friskvårdsbidrag

Behöver du ett kvitto för friskvård? Maila oss isåfall Här så ordnar vi det. Vi kan också skriva ett kvitto på en längre period (flera månaders prenumeration) om du har ett större bidrag som du vill utnyttja. Varmt välkommen!

This will close in 0 seconds

Friskvårdsbidrag

Behöver du ett kvitto för friskvård? Maila oss isåfall Här så ordnar vi det. Vi kan också skriva ett kvitto på en längre period (flera månaders prenumeration) om du har ett större bidrag som du vill utnyttja. Varmt välkommen!

This will close in 0 seconds

Våra lokaler

GÖTGATAN 11, SLUSSEN
RUTGER FUCHSGATAN 4, SKANSTULL
MAGNUS LADULÅSGATA 48, MEDBORGARPLATSEN
ORGANISATIONSNUMMER: 556948-6888

Tekniska frågor och svar
Jag har långsam uppkoppling vilket gör att videosekvenserna hackar. Vad kan jag göra?

Alla våra videos finns idag i olika kvalitéer och standardvalet är HD-kvalitet. Vid sämre uppkoppling/alternativt om du inte vill slösa mobilsurf, testa att klicka på HD-knappen när du har videon uppe och ändra till “standard”. Upplösningen blir då lite sämre men videon laddar desto snabbare och drar mindre surf.

I vilka enheter kan jag se era videos?

Du kan se våra videos via din dator, surfplatta, smartphone samt via din TV om du kopplar in din dator via en HDMI/VGA-sladd, Chromecast eller använder AppleTV och funktionen Airplay. För Chromecast gäller följande:

1. Ladda ner Chromecasts/Google Homes app för Android

2. Gå in i appen och leta upp “Spegla enheten”

3. När skärmen speglas från telefonen till TVn, gå in på Yogobes hemsida i webbläsaren/bokmärket på hemskärmen och väljer den video du vill spela. Om Yogobe inte fungerar i din enhet kan det bero på att du inte har uppdaterat den och alltså inte har den senaste versionen. Testa gärna att uppdatera!

Jag får inte igång era videos. Vad kan vara fel?

Det kan vara fler orsaker. Om du bara kan se 1 minut beror det på att du inte är inloggad/inte har en aktiv prenumeration. Blir skärmen blå eller står och laddar kan det bero på att du inte har den senaste uppdateringen på din enhet eller webbläsare. För att själv felsöka: testa att få igång videos på en annan enhet (annan dator, mobil, surfplatta). Hjälper inget av detta, maila oss på info@egentid.se så undersöker vi saken närmare.

Jag har glömt mitt lösenord. Hur gör jag?

Här på din medlemssida finns ett vitt utrymme som heter DASHBOARD. Högst överst i den står det ”Change password” Klicka där för at byta lösenord.

Jag vill säga upp men hittar inte hur?

Du avslutar genom att logga in på din medlemssida. Nedanför den vita rutan till höger där du kan byta lösenord med mer finns en knapp med en ringklocka efter – Hantera prenumerationer. Klicka på den och sedan på rutan där det står “Betalning”. Klicka därefter på Visa och sedan Avbryt. 

Det går också bra att maila oss på info@egentid.se så hjälper vi dig

Jag ska åka utomlands en period. Fungerar er tjänst i utlandet?

Ja, Egen tid fungerar lika bra var du än befinner dig, så länge du har en internetuppkoppling.

Hur gör jag för att se era yoga- träningsvideos i TV:n?

Du kan se våra videos i din TV genom koppla in en HDMI/VGA sladd eller använda AppleTV där du använder funktionen Airplay.