Bli ett superteam! Varför är Profylax så fantastiskt?

Bli ett superteam! Varför är Profylax så fantastiskt?

”Hitta ditt lugn, känn dig trygg och lita på din kraft! ” – Orden kommer från vår Profylaxinstruktör Rosario Rojas. Hon är en varm, kunnig och erfaren profylaxinstruktör specialiserad inom Föda utan Rädsla metoden. Den 21/4 samt den 25/5 gästspelar hon på Egen tid och leder vår populära Profylax. Men varför skall man gå en Profylaxkurs och vad är det egentligen?

Profylax är ett samlingsnamn för förberedelse inför att föda, själva ordet profylax betyder “att förebygga”. Det man vill förebygga är att den som föder barn spänner sig och slutar att andas, vilket leder till att det gör ondare och upplevs som jobbigare att föda.

På en profylaxkurs får du ökad kunskap och konkreta verktyg, så att du istället för att spänna dig kan vara lugn och avslappnad. Teori blandas med praktiska övningar. Den som kommer vara stöd under födandet får också viktiga och enkla verktyg för att kunna stötta. En profylaxkurs är med andra ord ett superbra tillfälle att bli ett starkt team!

Varför ska man gå en profylaxkurs?

Kursen ger dig som ska föda verktyg och strategier för att hantera smärtan under födandet samt ger dig chans till en ökad känsla av tillit, lugn och trygghet – allt som vi vet är viktigt för att få en positiv upplevelse. De verktyg som lärs ut har som mål att stimulera det parasympatiska nervsystem, ditt lugn- och ro-system – då föder kroppen barn som allra bäst.

Profylax ger möjlighet att fokusera på det som faktiskt går att göra något åt. Den som stöttar kan till exempel ge beröring, massage och använda olika verktyg för att hjälpa dig som föder att vara lugn och fokuserad. Genom att du arbetar med andning, avslappning och uthållighetsövningar ökar tilliten till kroppen, stärker din tro på dig själv och tron på att kroppen kan föda barn.

Kan man göra profylax fel och i sådana fall hur?

Det går inte att göra fel när man föder barn. Profylax handlar inte om att göra ”rätt” eller ”fel” utan om att andetaget och avslappningen är din superkraft, att få dig att våga lita på kroppen och processen.

Kan man använda sig av profylax i andra situationer och i sådana fall när?

Absolut! Att andas och slappna av hjälper oss att snabbare hitta till vårt lugn- och ro-system. Vi mår generellt bättre när vi är avslappnade, trygga och känner tillit – oavsett var i livet vi är. Efter födseln är fortsatt lugn och ro viktigt för dig i din nya roll som förälder och för amningsprocessen, om du kommer att amma.

Kan man använda sig av profylax även vid kejsarfödsel?

Med fördel! Under en kejsarfödsel är det till hjälp om du är trygg, lugn och avslappnad, vilket profylaxens verktyg hjälper dig med. Smärtan efter en kejsarfödsel kan också hanteras och underlättas genom andning och avslappning.

Borde min partner/stödperson vara med på profylaxkursen? Hur kan vi bli ett superteam?

Den person som ska vara med som stöd är viktig. Forskning visar att ett bra stöd underlättar för den som föder. Är du som stödperson påläst, lugn och trygg hjälper det den födande som i sin tur blir lugn och trygg. Du som stödperson får möjlighet till att bli mer delaktig under processen och många får en aha-upplevelse under profylaxkursen – ”tänk att det är så mycket viktigt jag kan bidra med!”. Verktygen är designade för att skapa en känsla av trygghet både inför och efter förlossningen. Ni kommer att få med er gedigen kunskap för att skapa optimala förutsättningar för en positiv förlossningsupplevelse och ett sammansvetsat superteam!

När bör man gå en profylaxkurs?

Vi brukar rekommendera att man går någon gång mellan vecka 28 – 36. För de flesta passar det bättre med den här typen av kurs i slutet av graviditeten, när födseln närmar sig och det känns mer verkligt att man faktiskt ska föda ett barn. Om du känner stark oro eller rädsla kan du med fördel gå kursen tidigare, runt vecka 25 – 28, så att du får mer tid på dig att öva.

Vad lär man sig på en profylaxkurs?

Kursen varvar teori med praktiska övningar. Vi övar andning, avslappning och pratar om hur man kan förbereda sig mentalt för att orka att hålla sig så lugn och fokuserad som det bara går. De praktiska övningarna har som mål att du ska lära känna din kropp och bli trygg i ditt andetag. Andnings- och avslappningsövningar visar också hur du kan stimulera ditt lugn- och ro system som hjälper dig att slappna av och hantera smärtan som finns under födandet.

Måste man gå en profylaxkurs?

Vill du ha möjlighet att påverka din upplevelse av att föda barn, visar samlad erfarenhet och kunskap att det gör skillnad om du är förberedd. Du kan förbereda dig på många sätt även om du inte fött barn tidigare. På en profylaxkurs får du konkreta och enkla verktyg som du kan använda dig av under födandet.

Behöver man ha någon utrustning för profylax eller någonting som är bra att ha för profylax?

Inget som du inte redan har hemma om du går en kurs i profylax online. Du kan göra det lite mysigt där du tänker sitta när du gör kursen; ta fram några kuddar, filtar, två köksstolar och kanske lite smarrigt fika.

Finns det någon grund för profylax i forskning?

Det finns många studier gjorda på de verktyg som lärs ut under profylaxkurser. Andning och avslappning har bevisat positiva effekter på kroppen; minskar upplevelsen av smärta, reducerar stress och hjälper dig att vara här och nu. Studier visar även att stödet runt den som föder är oerhört viktigt för känslan av tillit, lugn och trygghet. Ett närvarande och kontinuerligt stöd gör det helt enkelt lättare att föda barn och upplevelsen blir mer positiv!

Läs mer och boka kurs på https://egentid.se/profylax/

Tack till @Preglife för inspiration <3

Allmänna bokningsregler Bokad plats av kurs är bindande. Bokning görs via Egen tids hemsida. Observera att plats till kurs är garanterad först när betalning registrerats hos Egen tid. Vid frånvaro utgår full debitering. När din bokning är gjord via hemsidan får du en bokningsbekräftelse via e-post. Enlig lagen om distansavtal gäller ångerfrist vid ehandel i 14 dagar från köpet. Vid sjukdom eller skada kan du få pengarna tillbaka för resterande kurstillfällen från det datum att du skickar oss sjukintyget. Det går också bra att frysa dina resterande kurstillfällen till senare. Detta gäller endast om du informerar oss direkt när sjukskrivningen påbörjas. Vi godkänner inte anmälan i efterhand. Ta igen missade kurstillfällen Missar man sin kurstid en vecka (eller flera gånger) så kan i mån av plats ta igen det inom den period som kursen löper. Det går inte att ‘flytta över’ missade gånger från en termin till en annan. Personuppgiftslagen De personuppgifter du lämnar till Egen tid används för att hantera bokningar och bekräftelser samt för att se till att tjänsten fungerar på bästa möjliga vis. Egen tid register behandlas enligt PUL, Personuppgiftslagen. Ingen annan part än Egen tid har tillgång till uppgifterna.
Scrolla i listan nedan
Scrolla i listan
Vanliga frågor
1. Kan man streama videor till TV:n? I dagsläget är det tyvärr inte möjligt att strama till TV:n

Hos oss på Egen tid kan du boka personlig träning på två olika sätt. 

Personlig träning 60min

Här får du möjligheten att bli guidad till ett skönt yogapass, helt anpassat för Dig. Passet börjar med några minuters samtal om hur du mår och vad du har för önskemål och behov. Därefter guidas du igenom passet som avslutas med en stunds djupavslappning. Ett pass kan innehålla både fysiska yogaövningar anpassade efter Dig, andningsövningar, meditativa övningar samt djupavslappning. Hur just Ditt pass kommer se ut kommer vi överens om i början av lektionen.

Pris: 795:-

Privat yogakonsultation 90 minuter

Här får du möjlighet att få ett helt skräddarsytt yogapass att göra hemma under din graviditet. Innan konsultationen får du fylla i ett formulär med lite frågor kring din hälsa samt dina önskningar och behov för ditt yogautövande. Formuläret mailar du tillbaka till oss helst senast dagen innan.

En konsultation går till så att vi börjar med att samtala kring formuläret och du får berätta lite om hur du mår och vad du har för önskningar och behov. Sedan kommer du få göra några övningar så att vi kan se vilka övningar som passar dig bäst. Därefter designar vi ett individuellt yogaprogram till dig som vi noga går igenom. Du får yogaprogrammet skickat till dig och du kan höra av dig med frågor kring konsultationen.

Pris 995 :-

This will close in 0 seconds

Vad händer nu?

När du klickat på starta din provperiod kommer du till Klarnas betalsida. Du blir automatiskt registrerad när du anger ditt postnummer och debiteras noll kr. På Klarnas sida ser du även det datum du börjar betala för Egen tid och hur du avslutar innan provperiodens slut. Det är även där som du fyller i ytterligare rabattkod om du har en sådan.

Varmt välkommen in! <3

Friskvårdsbidrag

Behöver du ett kvitto för friskvård? Maila oss isåfall Här så ordnar vi det. Vi kan också skriva ett kvitto på en längre period (flera månaders prenumeration) om du har ett större bidrag som du vill utnyttja. Varmt välkommen!

This will close in 0 seconds

Friskvårdsbidrag

Behöver du ett kvitto för friskvård? Maila oss isåfall Här så ordnar vi det. Vi kan också skriva ett kvitto på en längre period (flera månaders prenumeration) om du har ett större bidrag som du vill utnyttja. Varmt välkommen!

This will close in 0 seconds

Våra lokaler

GÖTGATAN 11, SLUSSEN
RUTGER FUCHSGATAN 4, SKANSTULL
MAGNUS LADULÅSGATA 48, MEDBORGARPLATSEN
ORGANISATIONSNUMMER: 556948-6888

Tekniska frågor och svar
Jag har långsam uppkoppling vilket gör att videosekvenserna hackar. Vad kan jag göra?

Alla våra videos finns idag i olika kvalitéer och standardvalet är HD-kvalitet. Vid sämre uppkoppling/alternativt om du inte vill slösa mobilsurf, testa att klicka på HD-knappen när du har videon uppe och ändra till “standard”. Upplösningen blir då lite sämre men videon laddar desto snabbare och drar mindre surf.

I vilka enheter kan jag se era videos?

Du kan se våra videos via din dator, surfplatta, smartphone samt via din TV om du kopplar in din dator via en HDMI/VGA-sladd, Chromecast eller använder AppleTV och funktionen Airplay. För Chromecast gäller följande:

1. Ladda ner Chromecasts/Google Homes app för Android

2. Gå in i appen och leta upp “Spegla enheten”

3. När skärmen speglas från telefonen till TVn, gå in på Yogobes hemsida i webbläsaren/bokmärket på hemskärmen och väljer den video du vill spela. Om Yogobe inte fungerar i din enhet kan det bero på att du inte har uppdaterat den och alltså inte har den senaste versionen. Testa gärna att uppdatera!

Jag får inte igång era videos. Vad kan vara fel?

Det kan vara fler orsaker. Om du bara kan se 1 minut beror det på att du inte är inloggad/inte har en aktiv prenumeration. Blir skärmen blå eller står och laddar kan det bero på att du inte har den senaste uppdateringen på din enhet eller webbläsare. För att själv felsöka: testa att få igång videos på en annan enhet (annan dator, mobil, surfplatta). Hjälper inget av detta, maila oss på info@egentid.se så undersöker vi saken närmare.

Jag har glömt mitt lösenord. Hur gör jag?

Här på din medlemssida finns ett vitt utrymme som heter DASHBOARD. Högst överst i den står det ”Change password” Klicka där för at byta lösenord.

Jag vill säga upp men hittar inte hur?

Du avslutar genom att logga in på din medlemssida. Nedanför den vita rutan till höger där du kan byta lösenord med mer finns en knapp med en ringklocka efter – Hantera prenumerationer. Klicka på den och sedan på rutan där det står “Betalning”. Klicka därefter på Visa och sedan Avbryt. 

Det går också bra att maila oss på info@egentid.se så hjälper vi dig

Jag ska åka utomlands en period. Fungerar er tjänst i utlandet?

Ja, Egen tid fungerar lika bra var du än befinner dig, så länge du har en internetuppkoppling.

Hur gör jag för att se era yoga- träningsvideos i TV:n?

Du kan se våra videos i din TV genom koppla in en HDMI/VGA sladd eller använda AppleTV där du använder funktionen Airplay.