Knip – varför är det så viktigt?

Knip – varför är det så viktigt?

Att det är viktigt med knipövningar har nog de allra flesta fått höra. Innan och under graviditet, efter förlossning – och ibland kanske hela livet. Men hur kniper man rätt? Och är knipövningar verkligen något alla ska göra?

Graviditet och förlossning är en stor ansträngning för kroppen – egentligen oavsett hur ens kropp såg ut innan och oavsett om en föder vaginalt eller med kejsarsnitt. Även bäckenbotten utsätts ju för långvarig belastning av att vänta och föda barn, och därför är bäckenbottenträning bra för många. Men det är inte helt ovanligt att man tränar eller spänner för mycket och därför får en så kallad överspänd bäckenbotten. Här ska vi försöka reda ut hur du kan tänka och göra när det kommer till knipövningar – men också hur du själv kan känna igen kroppens signaler. För kom ihåg att vi alla är olika och som med all träning behöver den göras på ett sätt som passar den egna kroppen.

Är knipövningar viktigt under graviditeten?

Om du tänker på bäckenbottenmusklerna som ett rörligt och dynamiskt golv som ska stötta våra inre organ så är det lätt att förstå att de behöver lite styrka. Genom de här musklerna finns sen tre öppningar: för urinrör, slida och ändtarm. Det gör att om bäckenbotten blir svag så kan det vara en av anledningarna till att man läcker urin. Bäckenbotten har redan från början en naturlig slags grundspänning (tonus) som bidrar till att vi inte kissar på oss, och att våra inre organ hålls på plats. Men graviditet och förlossning gör den här grundspänningen svagare, så att träna sin bäckenbotten kan därför göra att man är mer rustad. Men det är faktiskt inte bara knipövningar det handlar om. Flera studier har nämligen visat att låg till måttlig träning också förebygger inkontinens under graviditeten och efter förlossningen, men det finns inte någon exakt konsensus kring vilken träning som rekommenderas. Bäckenbotten blir nämligen starkare inte bara av knipövningar utan också av ”vanlig” styrketräning och rörelse. Det här är ju inga isolerade muskler utan de samarbetar med varandra. Tränar du styrka med armarna, så spänner du magen, som aktiverar bäckenbottenmusklerna. Gör du knäböj så påverkar det säte och balans i bålen, och bäckenbotten förlängs och dras ihop.

Hur kan knipövningar hjälpa till att återställa musklerna efter förlossningen?

Att hitta och börja aktivera sina bäckenbottenmuskler efter en förlossning gör att cirkulationen kommer i gång i området och läkningen går snabbare. Du kan tänka att det får ungefär samma effekt på blodcirkulationen som om du rullar med axlarna efter att ha suttit framför datorn. Efter förlossningen är det också vanligt med ansträngningsinkontinens, alltså att man läcker urin vid snabba rörelser, lägesförändringar, hosta eller nysningar. Då behöver hjärna och muskler hitta varandra igen, så att det går snabbt (reflexsnabbt) att hitta och spänna sina muskler när det behövs. Då är knipövningar ofta ett bra sätt för hjärna och muskler att få kontakt och börja samarbeta igen – så musklerna i bäckenbotten återigen lär sig att spänna snabbt och starkt, exempelvis när man behöver nysa.

Hur gör man knipövningar?

Efter förlossningen är underlivet svullet ömt och känseln är oftast nedsatt. En del har också bristningar som kan göra att man känner sig orolig för att aktivera musklerna igen. Börja då med små lätta knipövningar, då och då under dagen bara för att försöka hitta musklerna igen. Den som fått grad 3 eller 4 bristning brukar få tydliga instruktioner från sjukhuset – då ska man följa deras råd om hur bäckenbottenträningen kan sättas igång.

Knipövning steg 1 – hitta knipet efter förlossningen

  1. Lättast är att börja i rygg- eller sidliggande. Lägg en kudde under knäna (eller mellan knäna om du ligger på sidan) för att kunna slappna och ligga bekvämt. Försök att ha det lite lugnt runt omkring för att riktigt kunna känna efter hur det känns.
  2. Ta några djupa andetag och andas ut lite längre än vanligt.
  3. Börja med att knipa runt ändtarmen och fortsätt sedan att knipa framåt runt slidan och urinröret. Det här är för att identifiera och komma i kontakt med musklerna. Ta inte i med någon kraft.
  4. Knip 2 sekunder och slappna av i 2 sekunder. Upprepa 6 till 8 gånger och gör det gärna några gånger om dagen om du har möjlighet. Fortsätt på samma sätt i ungefär 2 veckor innan nästa steg.

Knipövning steg 2

När det går att hitta muskler igen och det hunnit gå några veckor efter förlossningen så är det dags att lägga på aningens mer kraft. Använd samma teknik som i första steget. Ibland kallas detta för styrkeknip, men så väldigt mycket styrka handlar det faktiskt inte om. En liknelse för att veta ungefär hur mycket kraft det handlar om är att lyfta med vikten av en silkesnäsduk som ligger platt på golvet. Det som händer om man tar i för mycket är istället att man också spänner lår, mage eller rumpa. Dessutom håller man ofta andan. Målet är kunna andas precis som vanligt och efter lite träning också kunna prata under tiden eller att kunna knipa både ståendes, sittandes eller i rörelse.

Knip och håll i 5 sekunder, slappna sedan av i 5 sekunder och upprepa 6 till 10 gånger. Gör 2 till 3 gånger om dagen.

Om det känns svårt att hitta knipet eller du känner dig osäker på om det görs rätt, så går det att känna efter med 2 fingrar i slidan och se om musklerna blir lite spända i samband med knipet. Det är ingen stor rörelse vi pratar om utan mest en reaktion i vävnaden. Passa också på att fråga barnmorskan vid efterkontrollen om du hittat rätt muskler. Men tänk på att, när efterkontrollen görs, så är kroppen långt ifrån klar med sin återhämtning och musklerna är fortfarande svaga.

Knipövning steg 3 – Uthållighet

När träningen ovan går lätt att göra, så prova att träna uthålligheten. Knip med mindre styrka och håll knipet så länge det går – upp till en minut. Det ska gå att andas som vanligt under tiden. Det gör ingenting om man tappar knipet några gånger under tiden. Fånga upp det igen och fortsätt hålla på en låg spänning. Släpp sen medvetet spänningen efteråt. Det kan man göra 1-2 gånger om dagen. Det går också att träna på att hitta knipmusklerna i olika situationer, som i gående, innan hosta eller vid lyft. Tänk också på att, om man andas ut vid lyft, så avlastas bäckenbotten.

Hur ofta och länge skall man knipträna?

Det är inte helt lätt att ge generella råd kring knipträning eftersom allas kroppar är olika, men inom vården finns en praxis att de flesta behöver knipträna under första året efter förlossningen, som en del av återhämtningen. Därefter kan knipövningar vara något man kan behöva komma tillbaka till i perioder när en har ökat tryck på bäckenbotten, exempelvis långvarig hosta. Vissa kan också få ett ökat urinläckage i samband med mens och kan då behöva knipträna en period, för att stärka bäckenbotten.

När ska man inte knipträna?

Om knipövningarna gör ont, eller om man ständigt går omkring och spänner sin bäckenbotten, så ska man sluta att knipträna. Då behöver man istället lära sig slappna av och hitta avspänning i bäckenbotten. Den ständiga spänningen gör nämligen att cirkulationen i bäckenbotten blir nedsatt, och det kan alltså ge en hel del fysiska besvär. Det finns också vissa tillstånd som vulvodyni eller vaginism (slidkramp) där man också ska vara försiktig med knipträning och extra noga med avslappning.

Tack till Tove Jendman, fysioterapeut specialiserad inom obstetrik, gynekologi och urologi.

Lästips

g.

Allmänna bokningsregler Bokad plats av kurs är bindande. Bokning görs via Egen tids hemsida. Observera att plats till kurs är garanterad först när betalning registrerats hos Egen tid. Vid frånvaro utgår full debitering. När din bokning är gjord via hemsidan får du en bokningsbekräftelse via e-post. Enlig lagen om distansavtal gäller ångerfrist vid ehandel i 14 dagar från köpet. Vid sjukdom eller skada kan du få pengarna tillbaka för resterande kurstillfällen från det datum att du skickar oss sjukintyget. Det går också bra att frysa dina resterande kurstillfällen till senare. Detta gäller endast om du informerar oss direkt när sjukskrivningen påbörjas. Vi godkänner inte anmälan i efterhand. Ta igen missade kurstillfällen Missar man sin kurstid en vecka (eller flera gånger) så kan i mån av plats ta igen det inom den period som kursen löper. Det går inte att ‘flytta över’ missade gånger från en termin till en annan. Personuppgiftslagen De personuppgifter du lämnar till Egen tid används för att hantera bokningar och bekräftelser samt för att se till att tjänsten fungerar på bästa möjliga vis. Egen tid register behandlas enligt PUL, Personuppgiftslagen. Ingen annan part än Egen tid har tillgång till uppgifterna.
Scrolla i listan nedan
Scrolla i listan
Vanliga frågor
1. Kan man streama videor till TV:n? I dagsläget är det tyvärr inte möjligt att strama till TV:n

Hos oss på Egen tid kan du boka personlig träning på två olika sätt. 

Personlig träning 60min

Här får du möjligheten att bli guidad till ett skönt yogapass, helt anpassat för Dig. Passet börjar med några minuters samtal om hur du mår och vad du har för önskemål och behov. Därefter guidas du igenom passet som avslutas med en stunds djupavslappning. Ett pass kan innehålla både fysiska yogaövningar anpassade efter Dig, andningsövningar, meditativa övningar samt djupavslappning. Hur just Ditt pass kommer se ut kommer vi överens om i början av lektionen.

Pris: 795:-

Privat yogakonsultation 90 minuter

Här får du möjlighet att få ett helt skräddarsytt yogapass att göra hemma under din graviditet. Innan konsultationen får du fylla i ett formulär med lite frågor kring din hälsa samt dina önskningar och behov för ditt yogautövande. Formuläret mailar du tillbaka till oss helst senast dagen innan.

En konsultation går till så att vi börjar med att samtala kring formuläret och du får berätta lite om hur du mår och vad du har för önskningar och behov. Sedan kommer du få göra några övningar så att vi kan se vilka övningar som passar dig bäst. Därefter designar vi ett individuellt yogaprogram till dig som vi noga går igenom. Du får yogaprogrammet skickat till dig och du kan höra av dig med frågor kring konsultationen.

Pris 995 :-

This will close in 0 seconds

Vad händer nu?

När du klickat på starta din provperiod kommer du till Klarnas betalsida. Du blir automatiskt registrerad när du anger ditt postnummer och debiteras noll kr. På Klarnas sida ser du även det datum du börjar betala för Egen tid och hur du avslutar innan provperiodens slut. Det är även där som du fyller i ytterligare rabattkod om du har en sådan.

Varmt välkommen in! <3

Friskvårdsbidrag

Behöver du ett kvitto för friskvård? Maila oss isåfall Här så ordnar vi det. Vi kan också skriva ett kvitto på en längre period (flera månaders prenumeration) om du har ett större bidrag som du vill utnyttja. Varmt välkommen!

This will close in 0 seconds

Friskvårdsbidrag

Behöver du ett kvitto för friskvård? Maila oss isåfall Här så ordnar vi det. Vi kan också skriva ett kvitto på en längre period (flera månaders prenumeration) om du har ett större bidrag som du vill utnyttja. Varmt välkommen!

This will close in 0 seconds

Våra lokaler

GÖTGATAN 11, SLUSSEN
RUTGER FUCHSGATAN 4, SKANSTULL
MAGNUS LADULÅSGATA 48, MEDBORGARPLATSEN
ORGANISATIONSNUMMER: 556948-6888

Tekniska frågor och svar
Jag har långsam uppkoppling vilket gör att videosekvenserna hackar. Vad kan jag göra?

Alla våra videos finns idag i olika kvalitéer och standardvalet är HD-kvalitet. Vid sämre uppkoppling/alternativt om du inte vill slösa mobilsurf, testa att klicka på HD-knappen när du har videon uppe och ändra till “standard”. Upplösningen blir då lite sämre men videon laddar desto snabbare och drar mindre surf.

I vilka enheter kan jag se era videos?

Du kan se våra videos via din dator, surfplatta, smartphone samt via din TV om du kopplar in din dator via en HDMI/VGA-sladd, Chromecast eller använder AppleTV och funktionen Airplay. För Chromecast gäller följande:

1. Ladda ner Chromecasts/Google Homes app för Android

2. Gå in i appen och leta upp “Spegla enheten”

3. När skärmen speglas från telefonen till TVn, gå in på Yogobes hemsida i webbläsaren/bokmärket på hemskärmen och väljer den video du vill spela. Om Yogobe inte fungerar i din enhet kan det bero på att du inte har uppdaterat den och alltså inte har den senaste versionen. Testa gärna att uppdatera!

Jag får inte igång era videos. Vad kan vara fel?

Det kan vara fler orsaker. Om du bara kan se 1 minut beror det på att du inte är inloggad/inte har en aktiv prenumeration. Blir skärmen blå eller står och laddar kan det bero på att du inte har den senaste uppdateringen på din enhet eller webbläsare. För att själv felsöka: testa att få igång videos på en annan enhet (annan dator, mobil, surfplatta). Hjälper inget av detta, maila oss på info@egentid.se så undersöker vi saken närmare.

Jag har glömt mitt lösenord. Hur gör jag?

Här på din medlemssida finns ett vitt utrymme som heter DASHBOARD. Högst överst i den står det ”Change password” Klicka där för at byta lösenord.

Jag vill säga upp men hittar inte hur?

Du avslutar genom att logga in på din medlemssida. Nedanför den vita rutan till höger där du kan byta lösenord med mer finns en knapp med en ringklocka efter – Hantera prenumerationer. Klicka på den och sedan på rutan där det står “Betalning”. Klicka därefter på Visa och sedan Avbryt. 

Det går också bra att maila oss på info@egentid.se så hjälper vi dig

Jag ska åka utomlands en period. Fungerar er tjänst i utlandet?

Ja, Egen tid fungerar lika bra var du än befinner dig, så länge du har en internetuppkoppling.

Hur gör jag för att se era yoga- träningsvideos i TV:n?

Du kan se våra videos i din TV genom koppla in en HDMI/VGA sladd eller använda AppleTV där du använder funktionen Airplay.